zondag 28 december 2014

een korte terugblik

2014 een goed jaar?  Ja en nee. 
Wellicht zal niemand het over zijn lippen krijgen om te zeggen dat z'n jaar subliem was en andersom zullen hopelijk niet te veel mensen denken dat hun jaar gevuld was met "zeik en klote".  Een mix dus met goede momenten en minder leuke momenten.

Eigenlijk kunnen die minder leuke momenten nadien een bron vormen voor de goede momenten. 
Uit vallen leer je opstaan. 
Dit gevoel is niet alleen gereserveerd voor de sport/fanaat/competitie-beesten.
In een nabeschouwing is het altijd leuker om het te hebben over de goede momenten. Helaas moet ik vaststellen dat die eerder schaars waren in het jaar 2014.
Het jaar werd op gang geschoten met een ongelukkige val op de onderrug, dit veroorzaakt door (ongetwijfeld) de zwaartekracht en een mix van onhandigheid en een paar Duvels. 
Daardoor zag ik een goede prestatie teniet gaan in Trèfles à 4 feuilles en Traim du Mont. 
Op de Mont Saint Aubert kon ik uiteindelijk toch nog huiswaarts keren met een derde plaats.

Nadien kon ik door het domein "Het Leen" te Eeklo, een provenciaal domein, als eerste over de meet komen na 50km bos en blubber. Een leuk intermezzo en de eerste zege van het jaar.
Enkele weken nadien had ik terug wat pech tijdens de Trail des Poilus.  De maag, en nadien de benen spruttelden volledig tegen waardoor ik in het departement 'le Nord' niet mijn podium ambities kon waarmaken.
'Crêtes des Spa', een trail die ik al 2 maal op mijn naam kon schrijven
Dit jaar mocht het niet zijn, net als vorige jaar liep het terug in 'de soep' door het verdwalen in het bos.  Zwaar gefrustreerd keerde ik huiswaarst met een DSQ achter mijn naam.

La Bouillonante moest 'mijn' moment worden, mijn doel, simpel als eerst terug in het fort komen, wat uiteindelijk wel gelukt is.
Na minder dan een uur lag ik al terug in het fort, in een waar veldhospitaal.  Na amper 3 kilometer wedstrijd was mijn linkerknie opengereten door een mix van snelheid, onhandigheid, geluk en een scherpe steen.
Wat nadien volgde was een periode van gedwongen rust, herstel en terug wat opbouw.

Een maand of drie later volgde terug mijn eerste trail. 
Trail Val'heure: ook mijn laatste lange prikker voor de TDS.  Was het door de frustratie of de opgekropte energie maar tijdens deze trail verliep alles naar behoren.  Ik kon uiteindelijk met zeer ruime voorsprong als eerste binnenlopen.

Eind augustus ging ik terug naar Chamonix: dit jaar stond de TDS op het programma. 
Met twijfels maar ook met hopen vol moed vertrok ik 's ochtends aan mijn avontuur, maar al snel bleek dat het afdalen niet echt lukte, het vertrouwen in de afdalingen was zoek en daardoor zakte ik telkens dieper weg in het classement.  Uiteindelijk kon ik na 21 uur en een half als 86ste over de meet komen en blijkbaar nog als eerste Belg, als troostprijs.

Het herstel van de TDS verliep tamelijk spoedig.  Een goede maand later startte ik in de trail van Lummen en kon daar makkelijk de wedstrijd controleren met winst als gevolg.
Als afsluiter wou ik 'OSO Olne Spa Olne' op mijn lijste zetten, maar helaas moest ik vroegtijdig vrede nemen met een tweede plaats en uiteindelijk met een derde plaats. 
Het gevoel zat niet goed en de conditie was onvoldoende.  Wel stelde ik vast dat het parcours 50 minuten sneller liep dan 3 jaar geleden en dit met dezelfde benen, toch een positief punt.

Dus uiteindelijk, als ik mijn jaar louter competitief bekijk mag ik zeggen dat het eerder een kwakkel jaar was.  Mijn lichaam heeft zich volgens mij iets te veel bevonden in wachtkamers van dokters en specialisten.
Wel kan ik zeggen dat ik mentaal een héél stuk sterker ben geworden.  Door al de tegenslag heb ik hiermee leren omgaan. 
In de langere wedstrijden waarbij het niet altijd naar wens verliep ben ik blijven geloven in mirakels, over het water lopen behoort nog steeds niet tot mijn kunnen maar verrijzen uit de doden, dat is mij al meerdere malen gelukt.

Bij deze gelegenheid wil ik uiteraard de mensen danken die hierin gesteund hebben.  Bedankt voor de steun en het vertrouwen ook op de moeilijke momenten
-De mensen van Elements bvba, verdeler van o.a. Patagonia.
-De mensen van Overstims sports nutrition.
-Mijn familie en gezin die mij onvoorwaardelijk steunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten